Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Ujedinjeni narodu su 1990. godine proglasili 1. listopad Međunarodnim danom starijih osoba želeći na taj način ukazati da su starije osobe važni članovi svakog društva te potakli uključivanje starijih osoba u društvo u skladu s njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Ženska udruga „Izvor“ u partnerstvu s Gradom i u suradnji s Osječkim vijećem za razvoj socijalnih usluga u razdoblju od 01.-06.10.2015. obilježila je Međunarodni dan starijih osoba zajedno s umirovljenicima i umirovljenicama u Tenji, Klisi i Sarvašu.
U akciju je bilo uključeno ukupno 69 osoba, od čega 33 starije osobe iz Tenje u okviru organiziranih posjeta (korisnici pomoći u kući te zdravstvene patronažne njege) te 28 osoba u okviru druženja i aktivne uključenosti.

DAN OBITELJI

Dana 17.05.2015. Udruga Breza je u suradnji sa drugim organizacijama civilnoga društva te uz podršku Osječkog vijeća za razvoj socijalnih usluga organizirala obilježavanje Međunarodnog dana obitelji. U programu pod nazivom Igre povezuju svi posjetitelji, ponajviše djeca i njihovi roditelji mogli su sudjelovati u zanimljivim tradicijskih igrama poput povlačenja konopa, skakanja u vrećama, klikeranja, izrade gigantskih balona ili su se zajedno sa svojom djecom igrali  najvećem slavonskom pješčaniku. Ovo je bila prilika i za obiteljsku plesnu radionicu uz zvukova afričkih bubnjeva koju su usred pješčanika vodili članovi umjetničke skupine Siraba iz Burkine Faso.

GLAZBOM BEZ GLADI – ČINI DOBRO

Uz podršku Osječkog vijeća za razvoj socijalnih usluga, humanitarna neprofitna udruga Auxilium nastavila je svoju tradiciju pomaganja osobama u potrebi kroz akcije „Glazbom bez gladi – čini dobro“ koja je održana 24.12.2014. godine na Sjenjaku.
Prema riječima Marijana Gubine, predsjednika udruge Auxilium, akcija je odgovor na potrebe društva, odnosno izrazitu potrebu svakog čovjeka da određene dane u godini provede kao čovjek. Kako navodi, udruga Auxilium pokušava za svaki blagdan određenom broju ljudi pružiti mogućnost pomoći da blagdan dočeka s barem osnovnim uvjetima za život darujući im posebno prilagođene poklon pakete.

Održan trening volontera

U Klubu knjižare Nova održan je trening volontera koji će sudjelovati u istraživanju za potrebe projekta "Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga". Volonteri su educirani o metodi aktivnog slušanja i provođenja strukturiranog razgovora. Krajem travnja volonteri će provoditi razgovore s ciljanim korisnicima socijalnih usluga u Osijeku kako bi dobili uvid u specifične probleme i potrebe raznih skupina korisnika socijalnih usluga. Ciljani i individualizirani pristup korisnicima, te analiza podataka dobivenih razgovorima, bit će podloga za prilagodbu, daljnji razvoj te individualizaciju socijalnih usluga koje pružaju Grad Osijek, ustanove sustava socijalne skrbi i organizacije civilnoga društva.