MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O INOVATIVNIM NAČINIMA MEĐUSEKTORSKE SURADNJE I RAZVOJU SOCIJALNIH USLUGA

Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga osnovano je u sklopu projekta financiranog sredstvima Europske unije, a djeluje kao radno i savjetodavno tijelo pri gradskoj upravi Grada Osijeka.
U sklopu projekta 04. veljače 2015. godine održava se međunarodna konferencija koja će predstavnicima lokalne vlasti, institucija i organizacija civilnog društva omogućiti upoznavanje s inovativnim načinima međusektorske suradnje te ih uputiti u različite oblike socijalnih usluga koje se već provode na svjetskoj razini.


Prvi dio konferencije posvećen je upoznavanju s inozemnim primjerima dobre prakse koje će predstaviti predavači iz Australije i Velike Britanije. Gospođa Franci Buljat iz Australije, glavna i izvršna ravnateljica Australian Croatian Community Services predstaviti će svoje iskustvo rada u društvenim centrima kao i iskustvo rada sa starijim osobama, dok će gospodin Richard Parsons iz Velike Britanije, socijalni poduzetnik i djelatnik humanitarne organizacije Trussell Trust prezentirati iskustvo razvijanja banaka-hrane u Velikoj Britaniji te iskustva u radu s mladima koji izlaze iz domova.
Drugi dio konferencije posvećen je osnaživanju međusektorske i intersektorske suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini te razmjeni iskustava sudionika.
Na konferenciji će sudjelovati 60-tak predstavnika vlasti, institucija i organizacija civilnog društva, a sažetak i zaključci konferencije bit će objavljeni na stranici osjeckovijece.osijek.hr

O projektu:
Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga osnovano je u sklopu projekta koji financira Europska unija kroz program OPHRD IPA 2007 Support Structures for CSOs at the Regional level. Vijeće djeluje kao radno i savjetodavno tijelo pri gradskoj upravi Grada Osijeka i okuplja 20 predstavnika različitih institucija, organizacija civilnog društva i građana koji surađuju na uspostavi struktura i participativnih mehanizama za održivi razvoj socijalnih usluga koje provode organizacije civilnoga društva. Partneri na projektu su Grad Osijek i Udruga za rad s mladima Breza. Proračun projekta iznosi 59.000 eura, od kojih je doprinos EU 49.560 eura ili 84%, a Grad Osijek sufinancira projekt u iznosu 7.800 eura kroz plaće djelatnika. Projekt traje do prosinca 2015. godine.
Glavni cilj projekta je poticanje suradnje i umrežavanja te održivi razvoj organizacija civilnog društva na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije koje pružaju socijalne usluge. Specifični ciljevi projekta su izgradnja kapaciteta i razvoj inovativnih načina suradnje između Grada Osijeka, organizacija civilnog društva i građana u svrhu rješavanje potreba lokalne zajednice.