ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O INOVATIVNIM NAČINIMA MEĐUSEKTORSKE SURADNJE I O RAZVOJU SOCIJALNIH USLUGA

Suradnjom svih dionika do održivog razvoja socijalnih usluga na području grada i županije


Dana 04. veljače 2015. godine održana je međunarodna konferencija koja je, uz goste iz inozemstva, okupila više od 50 predstavnika lokalne i regionalne vlasti, institucija te organizacija civilnog društva.
Prvi dio konferencije bio je posvećen inozemnim primjerima dobre prakse predstavljenim od strane predavača iz Australije i Velike Britanije. Glavna i izvršna direktorica Australian Croatian Community Services Franci Buljat iz Australije, predstavila je svoja iskustva u razvoju, primjeni i osiguranju održivosti socijalnih usluga za osobe treće životne dobi. Kao put ka uspjehu Buljat je istaknula iznimnu raznolikost, prilagodljivost i transparentnost ponuđenih usluga. Uz to, predstavila je i australska iskustva iz područja razvoja organizacija civilnoga društva kao i oblike međusektorske suradnje u Australiji.

Richard Parsons, iz Velike Britanije, u sklopu svoje prezentacije upoznao je sudionike s iskustvima humanitarne organizacije Trussel Trust u razvoju banaka hrana koje, uz to što predstavljaju direktnu pomoć socijalno ugroženim skupinama, imaju gotovo terapijski učinak inkluzijom različitih osjetljivih skupina poput bivši vojnika, osoba s psihičkim ili fizičkim poteškoćama te brojnih drugih u volonterske aktivnosti. Uz to, Parsons je predstavio i inovativni projekt iz Bugarske za pomoć mladima koji izlaze iz institucija. Oba predavača naglasila su važnost uključivanja volontera i poticanje međusektorske suradnje za razvoj inovativnih i održivih modela pružanja socijalnih usluga usmjerenih korisnicima.


Tijekom drugog dijela konferencije, sudionici su aktivno participirali u razmjeni iskustava i ideja. Svi prisutni složili su se da je za daljnji razvoj, usavršavanje te osiguranje održivosti socijalnih usluga ključna jasna i otvorena intersektorska i međusektorska suradnja svih uključenih dionika.